Gevolgen - minderoorsuizen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Gevolgen

Informatie > Je hebt oorsuizen...
 

Tinnitus of oorsuizen is een van de meest voorkomende maar ook een van de meest belastende aandoening op KNO-gebied. Het geeft verschillende lichamelijke en psychologische gevolgen die met name de kwaliteit van leven nadelig kan beïnvloeden.

Psychologisch

Het vervelende van oorsuizen is niet het verminderde gehoor, of duizeligheid, maar vooral de psychologische gevolgen als concentratiestoornissen, slapeloosheid, en neerslachtigheid. Als we de psychologische vragenlijsten van mensen met oorsuizen die onze kliniek bezoeken analyseren, zien we dat de eigen controle van de mensen op hun oorsuizen duidelijk verminderd is, tesamen met slaapstoornissen en concentratieproblemen. Ook komt neerslachtigheid vaker voor. Er is een verhoogd gebruik van antidepressiva en benzodiazepines als slaapmedicijnen.

Slaap

Slaapstoornissen komen voor bij 64% van de mensen die onze kliniek bezoeken voor oorsuizen. De meeste patiënten met significant oorsuizen hebben moeilijkheden om in slaap te komen door de vergezellende onrust en verstoringen, die ook tot het gevolg heeft dat men sneller wakker wordt en erna moeilijker in slaap kan komen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu