Mogelijke oorzaken tinnitus - minderoorsuizen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mogelijke oorzaken tinnitus

Informatie > Oorzaken oorsuizen

Final common pathway for tinnitus: theoretical and clinical implications of neuroanatomical substrates. Shulman A, Goldstein B, Strashun AM. Int Tinnitus J 2009; 15(1) :5-50

Tinnitus: Characteristics, Causes, Mechanisms, and Treatments. Byung In Han, Ho Won Lee, Tae You Kim, Jun Seong Lim, and Kyoung Sik Shin. J Clin Neurol. 2009 March; 5(1): 11–19.

Oorsuizen is een symptom van verschillende onderliggende aandoeningen en niet een eenduidige aandoening. Ook is oorsuizen een subjectief fenomeen wat het moeilijk maakt om de aandoening objectief te evalueren.
Oorsuizen kan ontstaan in het oor, maar vaker ligt de oorsprong in strukturen buiten het oor, de gehoorzenuwen, de onwillekeurige zenuwen, het kaakgewricht, de nek, en de hersenen.

Oren

Oorzaken vanuit de oren voor oorsuizen zijn: blootstelling aan overmatig geluid, otosclerosis, ontsteking van het oor, afsluiting van de gehoorgang door oorsmeer, plotselinge doofheid, ziekte van Meniere, en andere oorzaken van gehoorverlies. Men denkt dat blootstelling aan overmatig geluid een van de meest voorkomende oorzaak van oorsuizen is.
Steuncellen in het middenoor zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor het ontstaan van tinnitus. Door blootstelling aan harde geluiden kunnen bepaalde stoffen (ATP) vrijkomen uit de steuncellen. Hierdoor kunnen sensaties van geluid ontstaan als het geluid al voorbij is. Wetenschappers denken dat dit mechanisme het ontstaan van tinnitus verklaart.

Gehoorszenuwen

Men gaat er van uit dat elk letsel of verminderde functie van de gehoorzenuw  tot oorsuizen kan leiden.
Neurologische oorzaken zijn hoofdletsel, whiplash, multipele sclerosis, vestibulair schwannoom (of ook acoustisch neuroom genoemd), en andere tumoren dichtbij de kleine hersenen en hersenstam.
Infectieuze oorzaken van oorsuizen zijn: ontsteking van de binnenoor, ziekte van Lyme, hersenvliesontsteking, syphilis, en andere ontstekingsprocessen die het gehoor aantasten.

Head, Neck, and Eye Movements That Modulate Tinnitus . Simmons Richard, Dambra Christina, Lobarinas Edward, Stocking Christine, Salvi Richard. Seminars in hearing 12 2008; 29(4) :361-370

Kaakgewrichten
Stoornissen van de kaakgewrichten en andere kaak- of tand-afwijkingen kunnen ook oorsuizen veroorzaken.

Nek
Veel van de tinnitus patienten hebben tegelijkertijd last van hun nek, Het zou dus zeer wel mogelijk zijn dat de oorzaak van het oorsuizen  vanuit de nek veroorzaakt worden. Er zijn complexe multimodale interacties tussen het gehoorsysteem en andere sensorische- motorische systemen die het hoofd, nek, schouders, en ogen innerveren.

Functional brain abnormalities localized in 55 chronic tinnitus patients: fusion of SPECT coincidence imaging and MRI. Farhadi M, Mahmoudian S, Saddadi F, et al. J Cereb Blood Flow Metab Jan 2010.

Hersenen of Centraal Zenuwstelsel
In bepaalde gebieden van de hersenen (= de mediale temporale, inferotemporale, en temporoparietale gebieden) zijn er bij mensen met oorsuizen afwijkingen op de functionele MRI te zien. Men gaat er van uit dat de balans van remmende en stimulerende hersenprocessen in de hersenschors waar het geluid verwerkt word verstoord is.

Vasculair

Oorsuizen kan een teken zijn van een vernauwing in de carotis slagader of in het vertebrobasillair system. Veel aandacht krijgt een verminderde doorstroming op micro-niveau van het binnenoor als oorzaak van het oorsuizen. De doorstroming kan men verbeteren door bepaalde geneesmiddelen (Gingko, Trental), maar ook door een behandeling van het onwiilekeurig zenuwstelsel naar het gehoorstelsel. Dit is het zenuwstelsel wat naar de bloedvaten van het binnenoor gaat.

Bijwerkingen medicatie

Tinnitus is ook een bijwerking van verschillende medicatie, zoals salicylaten, bepaalde pijnstillers als nonsteroidale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s), aminoglycoside antibiotica,  bepaalde plastabletten, en chemotherapie als platines and vincristine.

Tinnitus sensation pre and post nutritional intervention in metabolic disorders. Almeida TA, Samelli AG, Mecca Fdel N, De Martino E, Paulino AM. Pro Fono ; 21(4) :291-7

Stofwisselingsstoornissen
Verschillende metabole stoornissen, zoals in de suikerspiegels of vetstofwisselingsstoornissen vertonen een directe relatie met  tinnitus en de sterkte van het geluid.

 

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Deze neurotransmitter heeft grote invloed op het humeur, het geheugen, pijntolerantie, slaapkwaliteit, spijsvertering, eetlust en hongergevoel. Wanneer je serotonineniveau te laag is, kan het oorsuizen uitlokken.

 

GABA is een afkorting voor Gamma-Aminoboterzuur . Het functioneert als een remmende neurotransmitter in de hersenen. GABA is in staat om ontspanning, analgesie, en slaap op te wekken. Voor iedereen die oorsuizen ervaart en moeite heeft met concentreren, is het belangrijk op te merken dat dit ook symptomen kunnen zijn van een GABA tekort.

 

Oorzaak onbekend
Echter, in vele gevallen is er geen onderliggend lichamelijke oorzaak voor het oorsuizen te herkennen. Dit geldt voor 40% van de patiënten met oorsuizen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu